Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

HISTORIAA

Kovin ammoisista ajoista en aio historian havinaa tilamme osalta käydä läpi, mutta jotain pääkohtia vuosituhannen vaihteen molemmin puolin.

  Marko teki sukupolvenvaihdoksen tilallaan vuonna -94 ja Anne omalla tilallaan vuonna -95. Kummallakin oli tilallaan lypsykarjaa parikymmentä lypsävää kummallakin. Aviopari tapasi toisensa vuonna 1997, jonka jälkeen alettiin suunnitella lehmille  pikkuhiljaa yhteistä kotia.

  Koko 1990-luvun loppu meni pihaton suunnitteluun ja paperitöiden tekemiseen. Anne ja Marko kiersivät pihatoita ympäri Suomea. Suunnittelijaksi valittiin Jouni Pitkäranta Seinäjoelta. Avioliittoon pari vihittiin vuonna 2000.... milleniumpari siis. Sepä sitten lopulta laukaisi tilanteen ja itse rakennusprojekti pääsi alkuun.


  Vuonna 2000 syksyllä alettiin rakentaa laakasiiloja. Varsinainen pihattorakennus otettiin työn alle kesällä 2001 ja lehmät muuttivat pihattoon vuoden 2002 heinäkuussa. Vuonna 2002 rakennettiin vielä lieteallas syksyllä. Seuraavana vuonna vielä tehtiin toinen lietevarasto ja katettiin laakasiilot. Koneistusta lisättiin tarpeita vastaavaksi tuossa rakentamisen tuoksinan ohessa, sekä järkeistettiin pellonkäyttöä. Annen tila sijaitsee 35 km:n päässä nykyisestä päätilasta ja se tosiasia kuluttaa traktorin renkaita melkoisesti.

  Vuonna 2005 keväällä purettiin tilan päärakennus maan tasalle ja tilalle nousi kesäkuussa Teri-talojen talopaketti aluskateeseen saakka valmiina. Siitä sitten jatkettiin omin voimin ja asuntoon muutettiin sisään saman vuoden joulukuussa. Kesä asuttiin väliaikaisesti tontilla olevassa savusaunan takkatuvassa. Viilausta ja listojen laittoa on sitten riittänyt aina vuoden 2007 puolelle.

Melkoinen on ollut rakennusprojekti tilalla, mutta kyllä se kannatti!!! Pankki on varmaankin hyvä kaveri lopun elämää ja työtä saa paiskia niskaa välillä särkien, mutta toivomme että  tulevaisuus ja työpaikka  olisivat turvattuina. Työ on mielekästä ja vaihtelevaa, mutta ajoittain todella raskasta.

  Suosittelen ammattia lämpimästi sitä vain harkitseville, mutta hyvä pohjakoulutus on oltava tähänkin. Maatilayrittäjän työnkuva on aina vain muuttunut lähemmäksi muistuttamaan yritysjohtajan työnkuvaa. Rahavirrat, maksuvalmiuslaskelmat ja tukiehtoviidakot on hallittava unohtamatta lainkaan hitsaus- ja koneenkorjaustaitoja. On oltava monipuolinen, ennakkoluuloton ja aina valmis oppimaan uutta.

 

Hyvää päivän jatkoa! t:Mäntylän väki

©2019 Mäntylän lypsykarjatila - suntuubi.com